Deparazitarea naturala pentru copii – sfaturi si solutii practice
17 mai 2024Dermatita atopica si deficitul de vitamina D3 – explicații
17 iulie 2024Intoleranta la histamina era foarte intalnita la femeile de peste 40 de ani, insa, s-a descoperit ca apare si la copii, prin mostenire genetica sau poate fi dobandita in timpul sarcinii, in uter. Pe timpul sarcinii si in perioada alaptarii, multe medicamente sunt interzise sau se recomanda a nu se consuma. Spre exemplu, antibioticele pot sa provoace mamei, intoleranta la histamina, care se poate transmite mai departe fatului.
Ce factori pot declansa intoleranta la histamina?
Histamina se gaseste in corpul nostru si are un rol foarte important. Spre exemplu, histamina provoaca toate simptomele specifice alergiilor, cum ar fi: stranutul, mancarimile nazale, prin care ne ajuta sa eliminam alergenii din corpul nostru. Cand apare intoleranta la histamina? In momentul in care este un dezechilibru in corp, iar histamina nu poate fi descompusa, ea incepe sa se acumuleze si sa provoace simptome specifice alergiilor.
Alimentatia este extraordinar de importanta, deoarece histamina se gaseste in cantitati mari, la nivelul alimentelor fermentate, cum ar fi branzeturile. Cu cat timpul de depozitare al alimentelor este mai mare, cu atat nivelul de histamina creste. Pe vindecadai.ro gasesti metode naturale prin care copilul tau sa faca fata alergiilor si intolerantelor alimentare.
Ce alimente sa eviti daca ai intoleranta la histamina?
Ar fi bine sa scoti din dieta ta, alimentele bogate in histamina sau care ajuta la producerea ei in corp. Incearca sa eviti consumul de alimente fermentate, deoarece acestea contin cea mai mare cantitate de histamina. Spre exemplu: iaurtul si smantana sunt produse lactate fermentate, pe care ar fi bine sa nu le mai consumi, sau sa incerci sa reduci semnificativ cantitatea acestora. Mezelurile si muraturile ar fi bine sa fie si ele evitate pe cat posibil. Este incurajat consumul de alimente cat mai proaspete. Alcoolul, fiind si el un produs obtinut prin fermentare, contine o cantitate majora de histamina, si trebuie exclus din dieta daca stii ca esti intolerant la aceasta molecula. Evita consumul de cidru, vin rosu, bere sau bauturi alcoolice spumante.
Evita conservele de carne si peste. De asemenea, nu consuma produse afumate. Incearca sa iti stabilesti o dieta bazata pe produse proaspete.
Incearca sa reduci consumul de fructe si legume bogate in histamina. Capsunile, bananele, citricele sunt fructe care au un nivel crescut de histamina. Rosiile si sucul de rosii, de asemenea, ar fi bine sa le introduci din ce in ce mai rar, in dieta ta zilnica.
Produsele alimentare pe baza de cacao, aditivi, sunt alimente ce pot declansa producerea in cantitati mari a histaminei in corp. Chiar daca, la baza, ele nu contin histamina, pot, in schimb, sa influenteze producerea ei la nivelul corpului.
Ce alimente poti consuma daca esti intolerant/a la histamina?
Fructe si legume recomandate: pepene galben, mere, dovlecei, broccoli etc.
Incearca sa mananci doar carne proaspata, nu congelata sau conservata. Daca esti iubitor de produse lactate, opteaza pentru laptele de ovaz, migdale, cocos. Foloseste cand gatesti uleiul de masline, in loc de cel de floarea soarelui. Ca bauturi, consuma apa si ceaiurile din plante.
Ca sa poti controla aceasta intoleranta, trebuie sa ai multa grija la alimentele pe care le consumi. Incearca sa scoti, pe cat posibil, din dieta ta zilnica, produsele mentionate mai sus si o sa te bucuri de o calitate a vietii mai crescuta.