
Rolul pediatrului în depistarea precoce a alergiilor și intoleranțelor la copii
15 septembrie 2025Să vorbim despre histamină! Dacă tu sau copilul tău ați fost diagnosticați cu intoleranță la histamină, se impun măsuri alimentare. Cum ții în frâu această situație?
Iată ce ai voie sa mananci cand ai intoleranta la histamina și alte câteva detalii de interes despre acest subiect. Despre alimentele permise sau nu, am abordat și cu alte ocazii, aici pe blog (poți vedea și acest articol).
Ce este histamina?
Mai întâi de toate, să aflăm ce este histamina. O găsim în mod natural în alimente, dar mai ales în cele fermentate, procesate sau care au stat la maturat. În alte cazuri, histamina este eliberată în celulele corpului după ce consumăm anumite alimente – de exemplu roșiile, spanacul, avocado sau citricele.
Ce alimente contin histamină?
- Mezelurile.
- Produsele cu alcool.
- Peștele, fructele de mare.
Cum se manifestă intoleranța la histamină?
Similar cu alte intoleranțe alimentare, în cazul histaminei, afectează mai multe aspecte ale vieții. Se manifestă prin:
- Tulburări digestive: balonare, scaune diareice, crampe intense.
- Urticarie, mâncărimi sau roșeață locală.
- Congestie nazală sau rinoree.
- Dureri de cap, amețeală.
- Posibile tahicardii.
- Stare de oboseală, inflamație.
Ce poți include în meniul săptămânal?
Când ai orice tip de intoleranță, ai limitări de care ții cont. La început, probabil îți va fi greu să scoți din meniu unele alimente, favorite. Însă, manifestările intoleranței la histamină nu sunt de ignorat. Iată câteva detalii despre alimentele recomandate sau nu, din categoria celor de bază:
- Carne – necongelată, preparată rapid, care să nu fie marinată, condimentată, recomandat să fie vită sau miel.
- Pește – proaspăt, consumat în scurt timp, a nu se păstra o perioadă îndelungată.
- Ouă – de preferat cele bio, de la găinile crescute în curte, în aer liber. Pot fi consumate tari, moi, omletă sau fierte.
- Cereale – sunt permise varietăți de cereale, însă fără amestec sau combinații cu sosuri fermentate sau condimente.
- Legume – de preferat să fie proaspete.
- Fructe – de sezon, prune, pere, piersici, de regulă cele la care nu sunt reacții adverse, alte intoleranțe, care nu sunt prea tari sau depozitate de multă vreme.
- Lapte – vegetal, de preferat light, fie că este de migdale sau de cocos, de ovăz.
- Ulei – de măsline, extravirgin, de cocos.
- Condimente – pot fi folosite ierburi aromate precum busuioc, pătrunjel, coriandru, oregano proaspăt.
- Băuturi – apă cu lămâie, infuzii de plante.
Întrebări frecvente despre intoleranța la histamină:
- Ce gustări rapide pot alege?
Pentru gustările dintre mese pot fi alese fructele sau sticksurile din legume proaspete precum castraveții, morcovi sau biscuiții din orez expandat sau o mână de migdale dacă sunt bine suportate.
- Pot consuma dulciuri?
Intoleranța la histamină nu înseamnă neapărat că nu pot fi consumate alimente dulci. Contează însă calitatea ingredientelor. De preferat să fie dulciuri sau deserturi preparate acasă, cu ingrediente simple, precum biscuiții din făină de orez și fructe coapte. Sunt de evitat ciocolata și deserturile din comerț, procesate.
- Cât durează intoleranța la histamină?
Despre intoleranța la histamină nu se poate spune că are o durată maximă de manifestare. Este diferită de o alergie clasică. Este mai degrabă o problemă de metabolism. Mai exact, este un deficit sau activitate scăzută a enzimei DAO, care descompune histamina. Poate fi ținută sub control, dar și amplificată de stres, dezechilibre intestinale, de infecții. Poate deveni o problemă cronică dacă sunt și alte afecțiuni implicate, spre exemplu boli inflamatorii intestinale.
Recomandarea de bază rămâne cea de investigare a situației. Planul alimentar personalizat îl poate oferi doar medicul, în funcție de preferințe personale de asemenea. În cartea Vindecă DAI detaliem și lista alimentelor permise, menționăm sfaturi avizate pentru ca pacienții să își poată menține calitatea vieții. Pentru că intoleranța la histamină nu trebuie să fie un chin!