
Consultația pediatrică pentru dermatita atopică: cum se desfășoară și ce întrebări să pui
20 octombrie 2025Ai observat că ai o stare de oboseală și că răcești mai repede pentru că reușești să stai mai puțin la soare? Poate nu te-ai gândit, dar aportul de vitamina D este esențial pentru sănătate și starea de bine. Oasele și sistemul imunitar sunt influențate de cantitatea de vitamina D, așa că află care sunt alimentele care o conțin pentru a le consuma mai ales iarna.
Echipa VindecaDAI îți prezintă în continuare de unde să iei această vitamină chiar și atunci când nu o poți obține de la soare. Vrei să știi cum să incluzi alimentele potrivite în dieta ta zilnică? Descoperă în acest articol.
De ce este vitamina D importantă în organism?
Această vitamină se fixează în organismul uman în urma expunerii la soare. În sezonul rece, se întâmplă că nici soarele nu este la fel de puternic și nici persoanele nu petrec atât de mult timp afară.
Vitamina D îndeplinește următoarele roluri:
- Absorbția corectă a calciului și a fosforului, astfel oasele sunt puternice;
- Susține sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor;
- Menține funcțiile musculare;
- Reglează dispoziția și va reduce riscul de depresie sezonieră.
Când vitamina D lipsește din organism, vei avea oase slabe, dureri la nivelul mușchilor, o imunitate scăzută și vei simți oboseala cronică.
Câtă vitamina D consumă organismul în fiecare zi?
Acest aspect depinde de vârstă și de stilul de viață pe care îl ai. Totuși, sunt anumite segmente în care ar trebui să te încadrezi, după cum urmează:
- Adulții au nevoie de min. 1000 unități pe zi;
- Persoanele mai în vârstă ar avea nevoie între 1000-2000 unități internaționale pe zi, uneori chiar mai mult, dozajul administrandu-se in functie de nevoia terapeutica a fiecarei persoane.
Specialiștii recomandă expunerea la soare atunci când se poate, dar e indicat sa ai și o dietă echilibrată prin care să echivalezi aportul de Vitamina D. În unele cazuri, suplimentele pot să fie soluția pe care o aleg medicii. Pe site-ul nostru, vei descoperi suplimente curate, care ar putea să îți susțină organismul mai ales în sezonul rece.
Cum iei vitamina D din alimente?
Este important să cunoști ce aliment contine vitamina d pentru a le putea integra în alimentația zilnică. Este vorba despre puține alimente care te pot ajuta să obții vitamina D. Iată sursele pe care ți le recomandăm:
- Peștele – de apă rece este printre alimentele cu adevărat bogate în vitamina D. Iată ce tipuri de pești ar fi bine să consumi: somonul, macroul, heringul, sardinele, tonul sau uleiul de ficat de cod.
- Ouăle – gălbenușul conține o mare cantitate de vitamina D, pe lângă faptul că este o sursă bogată de fier. Poate este alimentul pe care îl ai mereu la îndemână, așa că va fi ușor de inclus în alimentație. Se poate prepara în mai multe feluri, așa că nu te vei sătura prea curând de preparatele din ou.
- Produse lactate fortificate – laptele, iaurtul și brânza conțin în mod natural vitamina D. Citește etichetele și alege variantele de care ai tu nevoie.
- Ciupercile – pentru cei care iubesc ciupercile, urmează vestea bună că sunt surse bogate de vitamina D. Pentru că sunt crescute în natură, vor fi benefice pentru sănătatea organismului.
- Ficat și carne de vită – nu sunt ușor de integrat, dar pot fi un deliciu dacă sunt așezate lângă salata potrivită. Acestea sunt bogate și în vitamina D și în fier.
Cum crești natural nivelul de vitamina D?
O alimentație echilibrată are nevoie să fie susținută și de anumite obiceiuri, după cum urmează:
- Stai la soare 15-20 de minute;
- Ai grijă să consumi grăsimi sănătoase;
- Bucură-te de alimente diverse și nu consuma mereu același lucru;
- Verifică nivelul de vitamina D pe care îl ai în sânge.
Ai grijă de sănătatea ta și fii sigur că ai aportul necesar de vitamina D chiar și în sezonul rece. Consumă alimentele enumerate sau, la sfatul medicului, alege suplimentele potrivite de la site-ul vindecadai.ro.




