Dermatita atopica si deficitul de vitamina D3 – explicații
17 iulie 2024Suntem ceea ce mâncăm și este valabil de când lumea. Practic, dintotdeauna a existat o legătură între ceea ce mâncăm și cum ne simțim pe termen lung. Ori făcând același lucru mereu, nu ai cum să te aștepți la un altfel de rezultat. Discutăm în rândurile ce urmează mai multe detalii despre alimentația la bebeluși și ce rol are aceasta în planul de tratament al afecțiunilor de care suferă.
Particularități nutriționale în funcție de diagnostic
Știați că 1 din 5 copii diagnosticați cu autism urmează o dietă specială*? Deși dieta acestora nu poate include ceva anume care să rezolve afecțiunea de care vorbim, unele simptome ar putea fi ameliorate.
Gândiți-vă la o situație paralelă, destul de simplu de digerat. Copiilor nu le permitem consumul produselor care conțin mult zahăr sau cacao, mai ales la vârste fragede. Reacția imediată este cea de energie debordantă, de agitație constantă. Similar în cazul celor cu afecțiuni diverse, dermatite spre exemplu, unele alimente sunt interzise pentru că alimentează practic o inflamație în organism, care în exterior se manifestă prin erupții, mâncărimi și toate celelalte simptome binecunoscute ale dermatitei atopice.
Dieta alimentară îmbunătățește calitatea vieții!
Alimentația în cazul celor cu dermatită atopică
Știați că…în cazul celor care suferă de dermatită atopică unele alimente pot afecta? Acestea au o reacție asupra imunității prin care apare inflamația, ceea ce determină declanșarea unui episod de dermatită?
Pentru astfel de cazuri este recomandată o dietă antiinflamatorie. Ar putea fi inclusă și dieta fără gluten și cazeină, întrucât glutenul produce și el inflamație la nivelul intestinului. Sunt valabile recomandările generale, pentru un stil de viață echilibrat și o alimentație pe măsură și anume fără excese de orice fel, fără prăjeli, alimentație care să includă:
- Pește – sursă naturală de Omega 3.
- Alimente care pot furniza probiotice – iaurturi, kefiruri, murături.
- Fructe și legume de sezon.
- Quercetină, substanță din flori, fructe, semințe, legume, un antioxidant puternic. Sursă excelență sunt alimentele precum merele, afinele, cireșele, broccoli-ul, spanacul, varza creață (kale).
Sunt de evitat sau consumat ocazional, limitat, alimente precum citricele, ouăle, produsele cu gluten, condimentele. Un alt mare inamic este zahărul, care nu doar că va crește glicemia, însă produce și inflamație în corp. În lista restricțiilor alimentare adaugă și toate produsele procesate.
Iată ce este permis în primele luni de diversificare:
- Banane și avocado în luna 6 și rădăcinoasele.
- Afine, caise, prune în luna 7, germeni de grâu, morcovi, broccoli.
- Pepene, ananas, sfeclă, din luna 9.
Atentie! Chiar dacă vârsta îi permite la un moment dat să introduceți în dieta sa anumite alimente, nu vă lăsați purtați de valul consumerismului. În aproape orice tip de afecțiune restricțiile alimentare și o dietă bine stabilită s-au dovedit a fi un aliat bun pentru recuperare. Implicit în cazul celor cu dermatită și nu numai, dieta alimentară poate fi baza pentru starea de bine. Consumați fructe și legume bio, din surse sigure, proteine slabe și grăsimi sănătoase, consumați ceaiuri și renunțați la sucurile convenționale din comerț și veți vedea mari diferențe!
* Conform Autism Network