Copilul meu are alergii? Simptome tipice și atipice
16 septembrie 2024Atunci când ne confruntăm cu o afecțiune cronică, experimentăm totodată și frustrarea. Pentru că ne punem speranțele în diverse tratamente și, ulterior, realizăm că au efect de moment sau chiar deloc. Știți cum se spune, oamenii ar fi dispuși să plătească oricât pentru a se vindeca instant, însă nu sunt dispuși să înțeleagă că, pentru a fi bine, este nevoie de o schimbare a stilului de viață.
Implicit în ceea ce privește dermatita atopica simptome sunt tot felul de mituri care circulă, pe care unii le cred, din necunoștință de cauză, din speranța că au găsit, iată, leacul minune. Sau pentru că, atât este promovat la ora actuală, un stil de viață bazat pe pastile minune care ar ține în frâu anumite manifestări.
Vă prezentăm câteva dintre miturile despre această afecțiune
# Nu există remedii, cu dermatita atopică trăiești toată viața
Fals, avem atât de multe cazuri ale copiilor consultați și ghidați de noi pe plan medical și alimentar. Un stil de viață schimbat, renunțând la aditivi, conservanți, chimicale și întorcându-ne la alimentația simplă, de calitate, curată, face minuni.
# Episoadele de mâncărime sunt tratate doar cu creme cu corticosteroizi
Fals! Sunt de mare ajutor cremele bazate pe extracte naturale, untul de shea, uleiul de sâmburi de caise, cremă cu gălbenele ca exemplu. Evident, eficiența acestora este dată de urmarea unui protocol complex de refacere a florei intestinale.
# Dermatita atopică dezvoltă cei care au cazuri similare în familie
Adevărat! Incidența dermatitei atopice este mai mare în cazul copiilor ai căror părinți au, la rândul lor, o alergie.
# Dermatita atopică apare în perioada diversificării
Fals. Alergia alimentară sau intoleranțele pot avea debut în această perioadă, ținând cont de diversificarea meniului bebelușului. Însă, dermatita atopică poate să apară oricând, înainte de împlinirea celor 6 luni de viață. Apare mai des în perioada copilărie, în unele cazuri pacienții resimt o ameliorare în timp, în cazul altora dermatita atopică continuă să fie o afecțiune cu care se lupta și la vârsta adultă.
# Erupția pe piele, caracteristică dermatitei atopice, apare pe tot corpul
Adevărat. Însă, este bine de menționat că sunt diverse stadii ale acestei afecțiuni, prin urmare, în prima etapă dermatita afectează obrajii, trunchiul și extremitățile. În stadiul doi al afecțiunii pacienții se confruntă cu erupții pe pliuri cutanate coate, genunchi, gât, pentru ca în stadiul trei, o treime din pacienți să se confrunte cu eczeme pe membre.
# Eczemele nu trebuie tratate, oricum trec de la sine
Fals. Cu cât măsurile de prevenție sau de tratare nu sunt luate timpuriu, cu atât mai gravă va fi situația. Pentru că pot fi complicații, din simplul fapt că cei mici au tendința de a se scărpina intens și a leza pielea, eczema se poate transforma în zonă infectată.
- Afectează calitatea vieții, uneori pacientul are somnul întrerupt din cauza pruritului.
- Afectează viața socială, dacă erupții sunt și pe față sau în orice zonă la vedere și extinsă.
Vă invităm să citiți cartea și să descoperiți singuri câte neadevăruri sunt promovate despre această afecțiune, manifestările ei, dar mai ales privind tratamentul adecvat.