
Cum știu dacă am deficit de magneziu în corp?
5 iunie 2025Bolile, de orice tip ar fi, nu sunt în niciun caz ușor de gestionat și simplu de făcut să dispară. De la caz la caz, fiecare prezintă simptomele sale caracteristice și este diagnosticat într-un anumit fel. Ce simptome sunt la boala celiacă? Vei descoperi din cele ce urmează. În plus, vei afla și cine sunt cei afectați, ce trebuie să evite să consume, ce pot consuma în schimb, și alte informații de interes.
Ce este boala celiacă?
Este una dintre acele afecțiuni care nu sunt depistate atât de simplu. Asta pentru că simptomele acesteia pot varia extrem de mult de la persoană la persoană. Unii se pot simți obosiți, alții balonați.
Boala celiacă mai poate fi definită într-un mod. E o reacție anormală a sistemului imunitar în fața glutenului. Glutenul se regăsește în secară, grâu și orz. Deci, cineva care are boala celiacă și care consumă gluten, va avea probleme la intestinul subțire. Acesta se va inflama și nu va mai absorbi în mod corect nutrienții. Până la urmă, se poate ajunge la probleme pe termen nedefinit.
Care sunt printre cele mai comune simptome la boala celiacă?
Știai că semnele de boală pot varia de la copii la adulți? Ce simptome sunt la boala celiaca?
- gaze, dureri abdominale și balonare;
- constipație sau diaree cronică;
- oboseală în mod continuu;
- scădere în greutate (fără a se fi făcut ceva în privința asta);
- anemie;
- iritații ale pielii;
- durere la nivel de articulații și oase;
- stări de anxietate, depresie și iritabilitate
Nici când apar, simptomele nu sunt mereu foarte clare. Sau, pot fi destul de lejere și vizibile doar din când în când. Asta face și mai greu de depistat boala la analize.
Te știi cu boala celiacă? Evită următoarele alimente și glutenul, în general:
- pâine albă clasică, pizza, paste cu aluat din făină obișnuită, covrigi;
- bere;
- produse procesate care conțin gluten (vezi mai bine pe eticheta produselor);
- chiar dacă nu e vorba în sine de un aliment, evită să folosești ustensilele sau echipamentele de gătit care intră în contact cu produsele cu gluten.
Ce ai voie să consumi cand te știi cu boala celiacă? Alimentele sunt diversificate, sănătoase și hrănitoare:
- carne, pește și ouă neprocesate;
- legume și fructe proaspete;
- quinoa, hrișcă, porumb, mei, orez;
- lapte vegetal;
- produse fără gluten (vezi în magazine la rafturile speciale, online sau fizic; verifică pe etichetă).
Te poți folosi de remedii naturale pentru a combate boala celiacă? Există câteva opțiuni și în acest sens!
- suplimente antialergice;
- probiotice;
- ghimbir și turmeric;
- aloe vera;
- suplimente ortomoleculare.
Evită consumul de produse cu gluten, verifică în magazine ce cumperi și urmează și remedii naturale, precum cele din cartea noastră – VindecaDai. Desigur, este recomandat a consulta un specialist înainte de a face ce te taie capul.
Vrei un supliment de calitate care să conțină minerale și enzime și care să ajute la descompunerea glutenului din organism? Poți încerca suplimentul GluteZym, produs de compania Biogena. Îl poți comanda facand click pe acest link https://biogena.com/ro-ro/produse/glutezym_p_51914 . Vei primi și un voucher cadou de 25 euro, valabil la prima comandă a cărei valoare depășește 75 euro.